Prof. Dr. Undine Lehmann
Steckbrief
Prof. Dr. Undine Lehmann Leiterin MSc Ernährung und Diätetik
Kontakt
-
Präsenzzeit
Montagvormittag
Dienstag
Donnerstag -
Adresse
Berner Fachhochschule
Gesundheit
Fachbereich Ernährung und Diätetik
Finkenhubelweg 11
3012 Bern
Tätigkeiten
Zuständigkeitsbereiche
Studiengangsleiterin Master of Science in Ernährung und Diätetik
Mitarbeiterin angewandte Forschung und Entwicklung Ernährung und Diätetik
Lehre
Studiengänge
Master of Science Ernährung und Diätetik
Bachelor of Science Ernährung und Diätetik
Masterstudiengänge im Departement Gesundheit - Interprofessionelle Module
Unterrichtsfächer
Public Health Nutrition
Projektmanagement
Einführung in die Ernährungswissenschaft & Diätetik und Ernährungsforschung
Nutritional Assessment
Forschung
Schwerpunkte
Klinische Projekte zu verschiedenen Themen der Ernährung und Diätetik, Fokus Mangelernährung und Sarkopenie
Public Health Nutrition: Nährwertprofilsysteme, Front-of-Pack Kennzeichnung, Reformulierung von Lebensmitteln, Ernährungsempfehlungen
Rollenentwicklung in der Ernährungsberatung, Advanced Practice Dietitian
Lebenslauf
Berufserfahrung
- seit 2019 Studiengangsleiterin MSc in Ernährung und Diätetik und Mitarbeiterin angewandte Forschung und Entwicklung Berner Fachhochschule, Schweiz
- 2018-2019 Wissenschaftliche Mitarbeiterin, Projektleiterin - Schwerpunkt pflanzenbasierte Ernährung Nestlé Research Center Lausanne, Schweiz
- 2013-2018 Gruppenleiterin - Schwerpunkt Nährwertprofilsysteme und Reformulierung von Lebensmitteln Nestlé Research Center Lausanne, Schweiz
- 2004-2013 Wissenschaftliche Mitarbeiterin, Projektleiterin - Schwerpunkt Kohlenhydrate Nestlé Research Center Lausanne, Schweiz
- 2003-2004 Projektleiterin (Postdoc) - Schwerpunkt Langkettige Fettsäuren und kognitive Entwicklung NutriScience BV Maastricht, Niederlande
- 2001-2002 Wissenschaftliche Mitarbeiterin (Postdoc) - Schwerpunkt Modulation der Proteinexpression und des Metabolismus in Humanzellen durch sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe und die Mikroflora Deutsches Institut für Ernährungsforschung Postdam-Rehbrücke, Deutschland
Bildungsweg
- 1997-2001 Dr rer. nat. Deutsches Institut für Ernährungsforschung Postdam-Rehbrücke/ Universität Jena, Deutschland
- 1992-1997 Diplom-Ernährungswissenschaftlerin Friedrich Schiller Universität Jena, Deutschland
Weitere
- European Nutrition Leadership Advanced Program, Luxemburg (2016)
Projekte
Publikationen
Publikationen in peer-reviewten Zeitschriften/ Buchartikel
Lehmann U., Mak T.N., Bolten C.J.: Reformulation as a Strategy for Developing Healthier Food Products: Challenges and Recent Developments – An Industry Perspective. In: Raikos V., Ranawana V. (eds) Reformulation as a Strategy for Developing Healthier Food Products, 2019. Pages 89 – 110. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-23621-2_4
Monika Potter, Antonis Vlassopoulos, Undine Lehmann (2018): Snacking
Recommendations Worldwide: A Scoping Review. Advances in Nutrition, Volume 9, Issue 2,
1 March 2018, Pages 86–98, https://doi.org/10.1093/advances/nmx003Undine Lehmann, Véronique Rheiner Charles, Antonis Vlassopoulos, Gabriel Masset and
Jörg Spieldenner : Nutrient profiling for product reformulation: public health impact and
benefits for the consumer. Conference on ‘New technology in nutrition research and practice’
Nutrient profiling as a tool to respond to public health needs. Nutrition Society Summer
Meeting 2016 held at University College, Dublin, on 11–14 July 2016. Proceedings of the
Nutrition Society 2017, Page 1 of 10 doi:10.1017/S0029665117000301.Emilie Combet, Antonis Vlassopoulos, Famke Mölenberg, Mathilde Gressier,
Lisa Privet, Craig Wratten, Sahar Sharif, Florent Vieux, Undine Lehmann and
Gabriel Masset: Testing the Capacity of a Multi-Nutrient Profiling System to Guide Food and
Beverage Reformulation: Results from Five National Food Composition Databases. Nutrients
2017, 9, 406; doi:10.3390/nu9040406Masset, G., Mathias, K. C., Vlassopoulos A., Mölenberg, F., Lehmann, U., Gibney, M.,
Drewnowski, A.: Modeled dietary impact of pizza reformulations in US children and
adolescents. Published in PLOS ONE, 05.10.2016
http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0164197Robin, F., Heindel, Ch., Pineau, N., Srichuwong, S., Lehmann, U: Effect of maize type and
extrusion-cooking conditions on starch digestibility profiles. Int J Food Sci and Technology
2016. Volume 51, Issue 6, pages 1319–1326. DOI: 10.1111.ijfst.13098.Vlassopoulos, A., Masset, G., Rheiner Charles, V., Hoover, C., Chesneau-Guillemont, C.,
Leroy, F., Lehmann, U., Spieldenner, J., Tee, E.S., Gibney, M., Drewnowski,A.: A nutrient
profiling system for the (re)formulation of a global food and beverage portfolio. Eur J Nutr
2016, p 1-18. Published online 15 February 2016. DOI 10.1007/s00394-016-1161-9Schaffer-Lequart, C., Lehmann, U., Ross, A.B., Roger, O., Eldridge, A., Ananta, E., Bietry,
M.F., King, L.R., Moroni, A., Srichuwong, S., Wavreille, A:S:, Redgwell, R., Labat, E., Robin,
F.: Whole Grain in Manufactured Foods: Current use, Challenges and the way Forward, Crit.
Rev. Food Sci Nutr 2015, Mar 6 (Epub ahead of print); DOI: 10.1080/10408398.2013.781012Donato-Capel, L., Garcia-Rodenas, C.L., Pouteau, E., Lehmann, U., Srichuwong,S., Erkner,
A., Kolodziejczyk, E., Hughes, E., Wooster, T.J., Sagalowicz, L.: Chapter 14: Technological
means to modulate food digestion and physiological response in: Food structures, digestion
and health, Edited by M. Boland, M. Golding and H. Singh. Academic Press 2014, Elsevier
Inc.Robin, F., Mérinat, S., Simon, A., Lehmann, U.: Influence of chain length on alpha-1,4-Dglucan
recrystallisation and slowly digestible starch formation, Starch/Stärke 2008; 60, 551-
558.Lehmann, U. & Robin, F. Slowly digestible starch - its structure and health implications: a
review. Trends in Food Science & Technology. 2007; 18, 346-355.
DOI:10.1016/j.tifs.2007.02.009Lehmann, U., Rössler, Ch., Schmiedl, D., Jacobasch, G.: Production and physicochemical
characterization of resistant starch type III derived from pea starch, Nahrung/Food 2003; 47
(1), 60-63.Stohwasser, R., Holzhütter, H.-G., Lehmann, U., Henklein, P., Kloetzel, P.-M.: Hepatitis B
virus HBx peptide 116-138 and proteasome activator PA28 compete for binding to the
proteasome α4/MC6 subunit, Biol. Chem. 2003; 384, 39-49. DOI: 10.1515/BC.2003.005Lehmann, U., Jacobasch, G., Schmiedl, D.: Characterization of Resistant Starch Type III
from Banana (Musa acuminata), J. Agric. Food Chem. 2002; 50 (18), 5236-40. DOI:
10.1021/jf0203390Schwiertz, A., Lehmann, U., Jacobasch, G., Blaut, M.: Influence of resistant starch on the
SCFA production and cell counts of butyrate-producing Eubacterium spp. in the human
intestine, J. Appl. Microbiol. 2002; 93 (1), 157-162. DOI: 10.1046/j.1365-2672.2002.01679.xLehmann, U., Flamme, W., Schmiedl, D., Jacobasch, G.: Structure and effects of resistant
starch based on debranched waxy wheat and barley starches, in: Vaculová, K.,
Ehrenbergerová, J. (Eds.): Cereals for human health and preventive nutrition, Mendel
University of Agriculture and Forestry Brno, 1998, p. 205-207.
Konferenzbeiträge
Undine Lehmann: Healthy by design: Nutrient profiles for foods and beverages (re)formulation: Principles, application and health impact. Dubai International Nutrition conference. October 25th, 2018, Dubai, UAE.
Undine Lehmann: Healthy by design: Nutrient profiles for nutritious and tasty foods and beverages. Principles, application and health impact. Gulf Standardization Organization technical training, organized in cooperation with ESMA titled “International & GCC Standards and Technical Regulations related to healthy food". July 30th, 2018, Abu Dhabi, UAE
Undine Lehmann: Food Based Dietary Guidelines – an industrial viewpoint. FENS Workshop March 12th, 2018, Copenhagen, Denmark
Undine Lehmann, Annette Neubert, Andrea Schwalber, Antonis Vlassopoulos, Gabriel Masset, Abstract submitted to Nutrition 2017 received a travel grant of 1000 CHF for being rated at Top 5 of submitted abstracts. Presentation delivered on June 30th 2017:” Public health impact of product reformulation driven by nutrient profiling”, Zürich, Switzerland
Undine Lehmann: Nutrient profiling for innovation and renovation – a view from the food industry. Presentation at Nutrient Profiling Stakeholder convening in Brussels, organized by the Nestlé European Affairs Office in Brussels on June 8th 2017.
Undine Lehmann and Bianca Maria Vecchio: The Nestlé Nutritional Profiling System: Scientific principles & health impact. Presentation at 2nd Food4Talk conference, Budapest, Hungary, 5th October 2017.
Undine Lehmann: Nutrient profiling for product reformulation – the benefit for the consumer. Symposium Nutrient Profiling as a tool to respond to public health needs. British Nutrition Society Dublin, Summer meeting (New technologies in nutrition research and practice), July 11th 2016.
U. Lehmann, K. Uhlmann, M. Spielmanns, S. Spielmanns, R. Khatami, L. Marti, R.W. Kressig, C.M. Kiss, C. Maguire, T. Marcin: Prevalence of malnutrition and sarcopenia in patients undergoing geriatric, pulmonary and cardiovascular rehabilitation in Switzerland - a multicenter study. ESPEN Congress 2023, Lyon, France
Undine LEHMANN, Katja UHLMANN, André MEICHTRY, Marc SPIELMANNS, Sabine SPIELMANNS, Ramin KHATAMI, Laura MARTI, Susanne RÜEGSEGGER-WITTWER, Reto W. KRESSIG, Caroline M. KISS, Clare MAGUIRE, Andrea ZURFLUH, Thimo MARCIN: Malnutrition and sarcopenia are highly prevalent in Swiss rehabilitation settings. SGAIM 29.-31. May 2024, Basel, Switzerland
Mitgliedschaften
Mitgliedschaften extern
SVDE
Swiss Academic Nutritionists (SWAN)
Berufsverband Oecotrophologie e.V. (VDOE)
Betreute Arbeiten
Bachelor
Michele D’Ascanio Reduktion von Zucker auf <10 %: Wie realistisch ist die Empfehlung für Schweizer Kinder? Eine quantitative Erhebung in Kindertagesstätten im Raum Winterthur 2020
Rahel Wittweiler, Nadine Zulliger Interprofessionelle Zusammenarbeit von Ernährungsberatung und Physiotherapie im Management der Sarkopenie. Chancen und Hürden 2021
Master
Stefan Siegenthaler The impact of Nutri-Score on the purchasing behavior of consumers in Switzerland in comparison with other front-of-pack labelling systems 2020
Gioia Vinci Das aktuelle Ernährungsmanagement und die Rolle der Advanced Practice Dietitian auf der Intensivstation aus Sicht des Behandlungsteams 2022
Andrea Zurfluh Wirksamkeit ernährungstherapeutischer Interventionen beim Risiko einer leichten oder mässigen Mangelernährung und Sarkopenie 2022
Patricia Schoch Advanced Practice Dietitian- die neue Berufsrolle in der Schweizer Ernährungsberatung 2023
Carol Theiler Mögliche Tätigkeiten und Zuständigkeiten von Ernährungsberater*innen auf Deutschschweizer Intensivstationen 2024
Sprachen- und Länderkenntnisse
Sprachkenntnisse
- Deutsch
- Englisch
- Französisch